Lang:

Restauracja

Gotujemy dla naszych gości już od 20 lat i u nas smakuje jak u mamy na niedzielnym obiedzie!
 

 

Śniadania

- „Jajówka” z dwóch jajek i z szynką 8.00 zł
(Scrambled eggs with ham, Rührei mit Schinken )
 
- Dwa jajka sadzone na szynce 8.00 zł
( Two fried eggs, zwei Spiegeleier)
 
- Półmisek śniadaniowy 12.00 zł
(Breakfast plate, Frühstücksplatte)
 
- Śniadanie chłopskie 12.00 zł
( Farmers breakfast, Landfrühstück)
 



 
 
 
Przekąski

- Sałatka „Broadway” 8.00 zł
(„Broadway” salad, Salat „Broadway”)
 
- Befsztyk tatarski 24.00 zł
(Steak tartare, Tartar)
 
- Sałatka z szynki 12.00 zł
(Ham salad, Schinkensalat)
 
- Sałatka z tuńczyka 16.00 zł
(Tuna salad, Tunfischsalat)
 
- Sałatka grecka 12.00 zł
(Greek salat, griechischer Salad)
 
- Niemiecka sałatka ziemniaczana 9.00 zł
( Potato salad, Kartoffelsalat)  

Zupy

- Żurek z kiełbasą w kociołku 10.00 zł
(Cream soup with sousage in a kettle, Sauerteigsuppe mit Wurst im Kessel)
 
- Domowy rosół z drobiu 8.00 zł
(Home broth, Hausgemachte Hühnersuppe)
 
- Flaki wołowe 10.00 zł
(Beef tripe soup, Rinderkuttelnsuppe)
 
- Pomidorowa z ryżem albo z makaronem 9.00 zł
(Tomato soup with rice or nuddles, Tomatensuppe mit Reis oder Nudeln)
 
- Barszcz czysty 4.00 zł
(Clear borscht, Rote-Bete-Suppe)
 
- Bulion 4.00 zł
(Broth, hühnerbrühe)
 
- Kołduny w barszczu albo w rosole 10.00 zł
(Dumplings in borscht or broth, Teigtaschen in Roter-Bete-Suppe oder in Hühnerbrühe)
 
- Chłodnik 8.00 zł
(Cold vegetable soup, Gemüsekaltschale)

 

 
“Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego,  ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie”
 
 

 
 
 
Dania tradycyjne
 
1. Pyszna golonka z rusztu albo gotowana 100 g 5.00 zł
(Grilled or boild knuckle, Gegrilltes oder gekochtes Eisbein)
 
2. Stek „Gliwuś” z kawałkami ziemniaków 33.00 zł
(Steak „Gliwus” with fried potatos , „Gliwus” Steak mit gebratenen Kartoffeln)
 
3. Strogonoff ze szpeclami 29.00 zł
(Strogonoff with dumplings “spetzles” Strogonoff mit Spetzlen)
 
4. Szaszłyk ( z polędwicy wieprzowej) z ryżem pikantnym albo łagodnym 24.50 zł
(Skewers: pork meat, with spicy or mild rice, Schaschlik aus Schweinefleisch  mit scharfem oder mildem Reis)
 
5. Kotlet wieprzowy “Zagłoba” w sosie myśliwskim z puree 22.00 zł
(Pork chop with hunter’s souce and potato puree, Schweinekotlett mit Jägersose und Kartoffelpuree)
 
6. Zraz zawijany w sosie z kaszą gryczaną 20.00 zł
(meat roll with souce and buckwheat, Fleischroulade mit Sose und Buchweizen)
 
 
7. Kotlet wieprzowy po włosku z pieczonymi cząstkami ziemniaków 18.00 zł
(Italian style pork chop with cheese and fried potatos, Schweinekotlett auf italienische Art Mit Käse und gebratenen Kartoffeln)
 
8. Sznycel wieprzowy z jajkiem i ziemniakami smażonymi z boczkiem 18.00 zł
(Pork cutlet with a fried egg and fried potatos with Bacon, Schnitzel mit Spiegelei und Bratkartoffeln mit Speck)
 
9. De volaille z krokietami 18.00 zł
(poultry with croquettes, De Volaille mit Kroketten)
 
10. Gołąbek w sosie pomidorowym z ziemniakami 15.50 zł
(stuffed cabbage Lear with tomato souse and potatos, Kohlroulade mit Tomatensose und Kartoffeln)
 
11. Pierogi 250 g (stuffed dumplings, gefüllte Teigtaschen „Pirrogen”)
ruskie 15.00 zł
(russian pierogi, auf russische Art)
 
z kapustą i z grzybami 15.00 zł
(with cabbage and muschrooms,  mit Sauerkraut und Pilzen)
 
z mięsem 19.00 zł
(with meat, mit Fleisch)
 
 
 
12. Schabowy z ziemniakami 15.00 zł
(Schnitzel with potatos, Schweinekotlett mit Kartoffeln)
 
 
13. Kotlet z kurczaka z frytkami 15.00 zł
(Poultry chop with french fries,  Geflügelkotlett mit Pommes)
 
14. Mielony z ziemniakami 12.00 zł
(Minced chop with potatos, Boulette mit Kartoffeln)
 
15. Placki ziemniaczane 12.00 zł
(potato pancakes, Kartoffelpuffer)
 
16. Omlet na słodko albo z szynką i z pieczarkami 11.00 zł
(Omelette: sweet or with ham and muschrooms, Omelett: süss oder mit Schinken und Champignons)
 
17. Spaghetti Bolognese duża porcja 24.00 zł
mała porcja 12.00 zł
 

 

“Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania”
 
 
 
Danie firmowe
 
1. Danie “Broadway” (stek z polędwicy wołowej, krokiety,  sałatka wieloskładnikowa) 39.00 zł
(„Broadway” dish: beef fillet steak with croquettes and salad, Gericht “Broadway”: Rinderfilletsteak mit kroketten und Salat)
 
2. “Diabliczki”  (pikantne polędwiczki wieprzowe z talarkami) 23.00 zł
(Sirloin with potato slices, Schweinsfillet - scharf mit Kartoffeltallern)
 
3. Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i kluskami śląskimi 20.00 zł
(Sirloin with chantarelle muschroom souce And silesian dumplings, Schweinsfillet mit Pfifferlingsose und Klößen)
 
 
Ryby
 
1. Łosoś w jarzynach 100 g 11.00 zł
(Salmon with vegetables, Lachs mit Gemüse)
 
2. Filet z sandacza 100 g 11.00 zł
(Zander fillet, Zanderfillet)
 
3. Filet z soli 100 g 9.00 zł
(Sole fillet, Seezungenfillet)
 
 
 
Desery
 
 
- Jabłecznik na gorąco z lodem waniliowym i bitą śmietaną 8.00 zł
(hot cider with vanilla ice cream and whipped cream,  Apfelkuchen mit Eis und Sahne)
 
- Lody z owocami i bitą śmietaną 8.00 zł
(Ice carem with fruits and whipped carem, Eisbecher mit Obst und Sahne)